(English below) Bandung ( bloemenstad) is de hoofdstad van West Java en de derde grootste stad van Indonesië. Bandung werd vroeger ook wel het Parijs van Java genoemd vanwege zijn koloniale karakter. De op 750 m hoogte gelegen stad is ook de informele stad van de Soendanezen. Hier wordt dus naast het Indonesisch ook Soendanees gesproken. Doordat deze stad op een hoogte van 750 m ligt is het klimaat hier ook wat koeler.Verder heeft ze ook een grote Nederlandse geschiedenis, de Nederlanders hebben hier lang gezeten en dit is ook te zien aan de gebouwen. Bandung is ook dé textielstad van Indonesië en een populaire bestemming voor locals en toeristen uit buurlanden. Iedereen reist naar Bandung voor goedkope merkkleding, dit maakt het dan ook een populaire weekendbestemming.

Naast winkelen is de omgeving ook prachtig van natuur. De stad heeft enkele mooie bezienswaardigheden zoals vulkanen en kraters, maar ook watervallen en mooie uitzichten. Bandung ligt 145 kilometer van Jakarta en is makkelijk bereikbaar per taxi, trein, bus of vliegtuig vanuit verschillende bestemmingen in Azië.

Wij zijn al meerdere malen in Bandung geweest omdat mijn man half Indonesisch is en er veel familie heeft wonen, toch zijn er iedere keer nieuwe dingen die we ontdekken in en rondom deze mooie stad!

 

Bandung (flower city) is the capital of West Java and the third largest city in Indonesia. Bandung was formerly also called the Paris of Java because of its colonial character. The city is also the informal city of the Sundanese. Because this city lies at an altitude of 750 m, the climate here is also cooler. Furthermore, she also has a great Dutch history, the Dutch have been here a long time and this is also visible on the buildings. Bandung is the textile city of Indonesia and a popular destination for locals and tourists from neighboring countries. Everyone travels to Bandung for cheap designer clothes, this makes it a popular weekend destination.

Besides shopping, the environment is also beautiful in nature. The city has some beautiful sights such as volcanoes and craters, but also waterfalls and beautiful views. Bandung is located 145 kilometers from Jakarta and is easily accessible by taxi, train, bus or plane from various destinations in Asia.

We have been in Bandung several times because my husband is half Indonesian and there is a lot of family living here, but every time there are new things we discover in and around this beautiful city!

Wat  je allemaal kan doen in Bandung!

1. Schoppen

In Bandung zijn er verschillende mogelijkheden om te shoppen. De populairste mall is het winkelcentrum Paris van Java. Dit is een overdekt winkelcentrum maar toch heb je dit gevoel niet omdat er veel lichtinval is, het lijkt alsof je gewoon in een straat in Europa loopt. De inrichting is super goed gedaan. Dit is niet het goedkoopste winkelcentrum want er zijn vooral winkels die je hier in Europa ook kan vinden. Toch is het zeker de moeite om is een kijkje te gaan nemen. Verder heb je ook nog Cihampelas walk  een winkelcentrum dat half open en half overdekt is met zeer leuke winkeltjes en lekkere restaurantjes om te eten. Aanpalend aan dit winkelcentrum heb je nog een hele straat met leuke lokale winkeltjes. Als laatste kan je ook nog naar één van de vele factory outlets gaan dit zijn outlets met betaalbare merkkleding, mijn favoriet is Rumah moda waar ze een groot assortiment hebben voor zowel mannen, vrouwen als kinderen.

 

What to do in Bandung!

1. shopping

In Bandung there are various options for shopping. The most popular mall is Paris van Java. This is an indoor shopping mall but you do not have this feeling because there is a lot of light, it seems like you are just walking in a street in Europe. The interior is super well done. This is not the cheapest shopping center because there are mainly shops that you can find here in Europe. Yet it is certainly worth it to take a look. You also have Cihampelas walk a shopping center that is half open and half covered with very nice shops and nice restaurants to eat. Next to this shopping center you have a whole street with nice local shops. Finally, you can also go to one of the many factory outlets. These are outlets with affordable designer clothing, my favorite is Rumah Moda where they have a large assortment for men, women and children.

Paris van java 👆

 

Chihampelas walk 👆

2. Tangkuban perahu.

Dit is een actieve vulkaan gelegen bij de stad Lembang, ongeveer 30 km van Bandung. Je kan er geraken per wagen met chauffeur of  met het openbaar vervoer. Bij aankomst kan je al wandelend of per wagentje bij de krater komen. Tangkuban perahu bestaat uit vier kraters waarvan de grootste de kawah ratu is, die lijkt op een grote kom. Er zijn er ook warmwaterbronnen waarvan je in sommige zelfs een ei kan koken. De weg naar de krater is best wel een afstand en vermoeiend maar zeker de moeite waard!

 

2. Tangkuban perahu.

This is an active volcano located near the city of Lembang, about 30 km from Bandung. You can get there by car with driver or by public transport. When you arrive you can get to the crater by foot or by car. Tangkuban perahu consists of four craters, the largest  is the kawah ratu, which resembles a large bowl. There are also hot springs where you can even cook an egg in. The road to the crater is quite a distance and exhausting but definitely worth it!

3.Ciater hot spring

In de heuvels aan aan de Tangkuban perahu vind je de plaats Ciater één van de populairste weekendbestemmingen van de inwoners van Bandung. Je vind er een recreatiepark met warmwaterbronnen die bestaan uit zwavelhoudend water met mineralen die een geneeskrachtige werking zouden hebben op de huid ( elke dag 7-19u). Hoe meer naar beneden hoe koeler het water wordt. Je kan er zwemmen in één van de zwembaden of in de bronnen zelf.

 

3.Ciater hot spring

In the hills along the Tangkuban perahu you will find the city of Ciater one of the most popular weekend destinations of Bandung. You will find a recreation park with hot springs that consist of sulphurous water with minerals that would have a healing effect on the skin (every day 7-19h). The more down the cooler the water becomes. You can swim in one of the pools or in the hot springs themselves.

 

In de omgeving van Ciater vind je ook nog theeplantages die je kan bezoeken en ook prachtig uitzichten over de vele rijstvelden.

 

In the area of ​​Ciater you can also find tea plantations that you can visit and also beautiful views over the many rice fields.

 

4. Kawah Putih

De kawah Putih ( witte krater) ligt op een hoogte van 2350m in de valei van Ciwidey. Hier bevind zich een zwavelmeer met fel turquoise water, heel mooi om te zien. Het enige nadeel is de sterke geur van de zwavel waar ik na een tijdje echt misselijk van werd. Het wordt dan ook aangeraden om niet langer dan 15 min bij het meer te verblijven. Op de parkeerplaats kan je mondkapjes verkrijgen indien je er niet goed tegen kan. Dit is een populaire trekpleister bij de lokale bevolking en dat valt ook op want het is er zeer druk. Wij gingen hier met de familie uit Bandung en vrienden naartoe. Omdat het toch wel op een hoogte ligt kan het er wel fris zijn dus het is aan te raden je toch iets warmer aan te kleden. De rit naar de krater vanuit Bandung is ongeveer 1u als het verkeer meezit.

 

4. Kawah Putih

The kawah Putih (white crater) lies at an altitude of 2350m in the valleys of Ciwidey. Here is a sulfur lake with bright turquoise water, very nice to see. The only drawback is the strong smell of the sulfur, which made me feel sick after a while. It is therefore recommended to stay no longer than 15 min at the lake. In the parking  you can get masks if you can not handle it. This is a popular attraction with the locals  and it is also very busy. We went here with the family from Bandung and friends. Because it is still at a height it can be cool so it is advisable to dress a bit warmer. The ride to the crater from Bandung is about 1 hour if the traffic is good.

5. Lembang 

Lembang is een stad die ligt op een hoogte van 1200m ten Noorden van Bandung. Vanwege zijn koelere klimaat is het een ideale plek om groenten en fruit te kweken. Het stadje is dan ook vooral bekend voor zijn groeten en fruit maar ook de enige plaats waar er koeien te vinden zijn. Ik heb er dan ook mijn eerste koe gemolken (dat was best wel vies haha).

 

5. Lembang

Lembang is a city that lies at an altitude of 1200m in the north of Bandung. Because of its cooler climate it is an ideal place to grow fruit and vegetables. The town is therefore best known for its vegtables and fruit, but it is also the only place where cows can be found. I also milked my first cow (that was pretty dirty haha).

Daarna gingen we naar Dusun Bambu dit is een familiepark in Lembang. Het park is 11 km van Bandung gelegen en je kan er best met eigen vervoer naartoe gaan.Het park is vooral bekend bij de lokale bevolking er zijn dus weinig toeristen. Een hele leuke plaats om te bezoeken met een grote speeltuin, een leuke uitstap om met kinderen naartoe te gaan. Er is ook een restaurant en bungalows waar je kan verblijven. Een ideale plaats om tot rust te komen en te genieten van de mooie omgeving en natuur.

 

Then we went to Dusun Bambu this is a family park in Lembang. The park is located 11 km from Bandung and you can best go with your own transport.The park is mostly known to the locals so there are few tourists. A very nice place to visit with a large playground, a nice trip to go with children. There is also a restaurant and bungalows where you can stay. An ideal place to relax and enjoy the beautiful surroundings and nature.

 de Floating Market in Lembang. Dit is een drijvende markt waar je kan genieten van de Lokale specialiteiten. De kraampjes zijn op bootjes die drijven op een meer. Dit is een populaire plek bij de locals. Aan de ingang koop je een entreeticket dat zeer goedkoop is (15000Rp) en waar je een gratis drankje voor krijgt. Op deze plek vind je een soort pretpark met dieren en souvenirs maar ook leuke huisjes. Verder kan je ook zelf met een bootje varen of waterfietsen als je wil. Ik vond dit een zeer leuke plaats met lekker en goedkoop eten, zeker de moeite waard!

 

Floating Market in Lembang. This is a floating market where you can enjoy the local specialties. The stalls are on boats that float on a lake. This is a popular spot with the locals. At the entrance you buy an entrance ticket that is very cheap (15000Rp) and where you get a free drink. On this spot you will find a kind of amusement park with animals and souvenirs but also nice houses. You can also sail with a boat or paddle if you want. I found this a very nice place with tasty and cheap food, definitely worth it!

6.Stone garden

Stone garden ligt op ongeveer 30km ten Westen van Bandung. Een verborgen juweeltje met een prachtig uitzicht. Je vindt er mooie rotsformaties en als je tot helemaal bovenaan loopt dan kan je genieten van een prachtig uitzicht. Om de top te bereiken is het ongeveer een wandeling van 15 min maar meer dan de moeite waard. Het is aan te raden goed schoeisel aan te doen als je hiernaartoe gaat. De inkom is hier ook echt goedkoop omdat hier weinig buitenlandse toeristen komen en je dus gewoon de lokale prijs betaald.

 

6.Stone garden

Stone garden is about 30km west of Bandung. A hidden gem with a beautiful view. You will find beautiful rock formations and if you walk to the very top you can enjoy a beautiful view. To reach the top it is about a 15 minute walk but more than worth it. It is advisable to wear good footwear when you go here. The entrance here is really cheap because there are few foreign tourists and you just pay the local price.

7. Glamping Lakeside

Glamping lakeside is een kampeerplaats aan een groot meer, met een prachtig uitzicht en tussen de theeplantages. Je kan er prachtige foto’s maken en het is ideaal om met kinderen te bezoeken. Wij namen het volledige pakket wat ongeveer 5 euro per persoon kost, maar dan zijn alle activiteiten die er te doen en te zien zijn inbegrepen. Dit komt goedkoper uit dan als je deze nog eens apart betaald, wat ook mogelijk is. Je kan een pad volgen dat over het water loopt, of je kan luchen in een restaurant in de vorm van een boot dat te bereiken is via een houten hangbrug. Ook van hieruit heb je een prachtig uitzicht. Verder zijn er konijnen, eenden en andere dieren te bezichtigen. Dit is echt een aanrader, niet duur en je kan er makkelijk een volledige dag vertoeven!

 

7. Glamping Lakeside

Glamping lakeside is a camping pitch on a large lake, with a beautiful view that lies between the tea plantations. You can take beautiful pictures and it is ideal to visit with children. We took the complete package which costs about 5 euros per person, but then all activities are included. This is cheaper than if you pay it separately, which is also possible. You can follow a path that runs over the water, or you can lunch  at the restaurant in a form of a boat that can be reached via a wooden suspension bridge. Also from here you have a beautiful view. Furthermore, rabbits, ducks and other animals can be visited. This is highly recommended, not expensive and you can easily spend a full day here!

 

 

Kortom Bandung en de omgeving rondom de stad is zeker de moeite om te bezoeken er is super veel te beleven en prachtig van natuur en cultuur!

 

In short, Bandung and the surrounding area of ​​the city is definitely worth a visit. There is a lot to experience and beautiful of nature and culture!

 

 

Enjoy

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *